Архітектор показав, як виглядала Ольвія

Текст
меньший

Український архітектор створив візуалізацію, як виглядало древнє місто Ольвія. Воно було найважливішою грецькою колонією у Нижньому Побужжі. Руїни полісу розташовані на території сучасної Миколаївської області.


Візуалізацією поділився у Facebook автор проєкту – Ігор Титаренко.


Як виглядало стародавнє місто Ольвія

Старе місто греки заснували у першій половині VI ст. до н. е. А вже через кілька століть його так розбудували, що площа сягала 50 га.


Розквіт Ольвії відносять до періоду класичної Греції, а саме другої половини V ст. до н. е. – першої половини ІІІ ст. до н. е. Цей період архітектор взяв за основу дослідження та створення візуалізації.


«У дитинстві я любив слухати історії мами про Ольвію, де вона ще в студентські роки брала участь у розкопках давньогрецького поліса. Я з цікавістю слухав про глибокі колодязі, високі кургани, ольвійські легенди, гігантські смерчі, що ходять по водах Буга. Тоді я ще не знав, що це вплине на мій зв'язок із древнім полісом», - пише автор проєкту.


Титаренко наголошує, що візуалізація є його особистим баченням, створеним на основі знайдених матеріалів, консультацій з істориками-краєзнавцями та власними дослідженнями території.


Історію Ольвії умовно поділяють на два періоди. У першому місто досягло максимального розвитку економіки та культури. Другий період характеризується занепадом та втратою політичної незалежності. У культуру тоді потрапляють неантичні елементи, посилюється римський вплив.


«Місто являло собою важливий центр торгівлі та рибальства, мало тісні економічні зв'язки зі скіфами, чисельність його населення досягала близько 15 тисяч осіб. На території Ольвії були досліджені руїни фортечних стін та веж, подвійні ворота, агора, Східний (центральний) та Західний теменоси», - заявляє дослідник.

Проекція давньогрецького міста за часів найбільшого розквіту (фото: Ігор Титаренко)


На території збереглися руїни укріплень, міські квартали, площа-агора, священні ділянки – храми Аполлона, Зевса та Асклепія, майстерні та некрополь.


Історія досліджень стародавнього міста триває понад 100 років. Поки що воно вивчене лише на 30%. Через руйнування пам'ятки місцевим населенням регіону, мародерами та внаслідок бойових дій під час Другої світової війни місто «дійшло» до дослідників у тяжкому стані.

Також через корозію ґрунту втрачено майже все Нижнє місто. Досі залишається малодослідженою підводна ділянка, яка приховує під мулом залишки фундаментів цілих кварталів та міський порт.


Структура поліса мала класичну квартальну забудову, що коригувалась особливостями рельєфу. Поліс ділився на Верхнє, Терасне та Нижнє місто.


Верхнє мало щонайменше два теменоси та центральну агору. Також там розміщувалися Північні та Південні ворота. За панування римлян, починаючи з І ст. н., на Півдні Верхнього міста збудували римську цитадель.

Проекція давньогрецького міста за часів найбільшого розквіту (фото: Ігор Титаренко)


Про Терасне місто мало інформації. У Нижньому добре зберігся давньогрецький квартал та залишки стіни римського періоду із фундаментами житлових будинків. Також відомо, що у Нижньому місті знаходився порт.


«Ольвія – невід'ємна частка Стародавньої Греції в історії української культури. Відтворена візуалізація – це спроба поринути в давню епоху і заглянути в найпотаємніші куточки нашої історії, які безповоротно втрачені в реальності», - підсумовує Титаренко.

Проекція давньогрецького міста за часів найбільшого розквіту (фото: Ігор Титаренко)

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: