В Україні відстрочили військовий облік для жінок

Текст
меньший

Міністерство оборони відстрочило військовий облік жінок до 1 жовтня 2023 року. Відповідний указ підписав голова відомства Олексій Резніков.


Про це повідомляє заступниця міністра оборони України Ганна Маляр у Telegram.


Вона наголосила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

"Водночас розуміючи, що законотворчий процес є тривалим, паралельно Міноборони, в межах повноважень, підготувало наказ, яким у черговий раз відстрочив термін взяття жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік ще на рік – до 1 жовтня 2023 року. Відповідний наказ учора, 6 вересня, підписав міністр оборони Олексій Резніков", - написала Маляр.


При цьому вона нагадала, що норма щодо обов'язкової постановки жінок відповідних професій/спеціальностей на військовий облік регулюється саме законом.


"Цей наказ не змінює норм чинного законодавства, але він дозволить комітету, а потім і парламенту в цілому доопрацювати та внести зміни до законодавства, щоб врегулювати це питання", - пояснила Маляр.


Міноборони, як зазначила заступниця Резнікова, у межах повноважень може лише відтермінувати строки.


"Тому ще на рік – до 01 жовтня 2023 – їх відстрочено, а за цей час парламентарі зможуть на законодавчому рівні встановити, що військовий облік жінок відповідних професій/спеціальностей є виключно добровільним", - зазначила Маляр.


За її словами, робота у комітеті Верховної ради активно продовжується, але після ухвалення відповідних змін до законодавства щодо добровільного взяття на військовий облік жінок необхідності знову і знову відкладати терміни наказами Міноборони більше не буде.


"Зараз у парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради доопрацьовується проєкт Закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про військовий борг та військову службу"", - наголосила Маляр.


Вона додала й заяву Генштабу, який запевнив: досвід розгортання всіх військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань до повних штатів воєнного часу свідчить, що на сьогодні в державі немає потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: