Боєць взводу «лицарів» розповів, як їм вдалося зупинити російський наступ на Коблево

Текст
меньший

Боєць 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу розповів, як їм вдалося зупинити наступ російських військ на Коблево у Миколаївській області у перші дні повномаштабного вторгнення.


Історію взводу «лицарів» опублікувало Оперативне командування «Південь».


Старший лейтенант Олексій присягнув українському народові служити й захищати ще з 2004 року, як поліцейський. Бувши співробітником карного розшуку він розкривав тяжкі злочини та саджав злочинців за ґрати, за що й отримав після вступу до лав 28-ої ОМБр позивний «Опер».

Ставши командиром взводу, «Опер» разом зі своїми побратимами брали участь у війні на Донбасі, де він зміг повноцінно проявити свої здібності. Зокрема, працюючи в районі Красногорівки, він організував проходи до лінії зіткнення, що суттєво впливало на успішність боротьби з окупантами.


— Перший мій вихід у сектор був у грудні 2020-го. На щастя, у нас склався хороший колектив серед офіцерів, завдяки чому ми могли грамотно спланувати операції. Та й особовий склад весь усвідомлював важливість нашої справи, тому кожен старався зробити свій внесок, – згадав «Опер».

Втім, сам Олексій наголошує, що порівнювати війну тоді та зараз просто важко, зокрема через масштаби та способи її ведення.


— Коли прогриміли перші вибухи, ми одразу висунулись на кордони Миколаївської області та зайняли лінію оборони. Пізніше, вночі 25 лютого, ворог спробував висадити десант у Коблево. Але абсолютно без успіху. Наші бійці, серед яких були й курсанти, перебили як самих десантників, так і їхню техніку, – поділився він.


Надалі взвод старшого лейтенанта працював на одному з найбільш небезпечних напрямків Херсонщини, де ворожа артилерія та РСЗВ працювали постійно.


— Взагалі, бій в середньому триває 10-20 хвилин. Все решта – це підготовка до нього: фортифікація власних позицій, розвідка, подавлення ворожих засобів вогню, перехоплення ворожих дрг й розвідників і все у такому стилі. Найважливіше, звісно, це копати. Бо тривалість життя солдата залежить від того, наскільки глибоко він закопався, – зазначив Олексій.


Та попри складність напрямку роботи, у взводі «Опера» є свої унікальні та курйозні моменти. Зокрема, коли одному з «лицарів» вдалося збити ворожий безпілотник зі стрілецької зброї, або коли ворог «трішки» плутає цілі.


— У багатьох селах люди під час евакуації полишали худобу. Коли російські солдати бачать корів у приціл, то їм здається, що все – це український наступ. І вони одразу хапаються за зброю і починають поливати все вогнем, аби зупинити так зване просування військ, – сміючись розповів старший лейтенант.


Сам «Опер» після перемоги України планує лишитися на службі у 28-й ОМБр, оскільки впевнений, що армія має бути сильною, а для цього – вона має складатися з професіоналів.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: