У Миколаєві ліквідують шість бібліотек — Мінкультом вже погоджено

Текст
меньший

Міністерство культури та інформаційної політики України погодило звернення виконавчого комітету Миколаївської міської ради щодо оптимізації централізованих бібліотечних систем. Бібліотеки міста планують осучаснити та перетворити на «сімейні» заклади, 6 бібліотечних філій – ліквідують.


У міністерстві культури та інформаційної політики узгодили:


реорганізацію бібліотеки-філії № 4 Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького (ЦМБ) у бібліотечний пункт бібліотеки-філії № 15;

реорганізацію бібліотеки-філії № 16 ЦМБ імені Марка Кропивницького у бібліотечний пункт бібліотеки-філії № 11;

ліквідацію бібліотеки-філії № 7 філії № 17 ЦМБ імені Марка Кропивницького;

ліквідацію бібліотеки-філії № 3, бібліотеки-філії № 8, бібліотеки-філії № 9, бібліотеки-філії № 11 Центральної бібліотеки для дітей імені Шури Кобера та Віті Хоменка.

За словами директора Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького Інги Хоржевської, оптимізація бібліотечних закладів пов'язана з необхідністю осучаснення бібліотек, повідомляє Суспільне.


«Потрібно перетворювати їх на абсолютно нові заклади культури, які мають надавати різні послуги, але книга залишається центральною послугою. Послуги, які бібліотеки надавали безкоштовно, вони і надаватимуть надалі», - каже Інга Хоржевська.


Також оптимізація необхідна стосовно більш раціонального використання коштів.


«Є бібліотеки, які, на жаль, дуже серйозно постраждали від російської агресії. Наприклад, в одній із бібліотек було пряме влучення ракети, а це дуже стара будівля, яка навряд чи підлягає ремонту. Є бібліотека, в якій повністю згорів книжковий фонд», - каже керівниця міської бібліотеки імені Марка Кропивницького.


За словами директора, бібліотеки планують перетворити на сімейні установи, які морально підтримуватимуть родини.


«Бібліотека завтрашнього дня має бути не для дорослих чи дітей, це має бути сімейна бібліотека, яка пропагує сімейне читання та просуває цю ідею. Допомагає дорослим привчити дітей до книги, і навпаки, коли дорослий приходить, щоб він не сидів у телефоні, а робив свій вибір, гортав свої книги», - розповіла Інга Хоржевська.


Ми говоримо, що бібліотека має стати мультикультурним центром, ми йдемо до цього.


«Багато бібліотек та міст України йдуть шляхом об'єднання бібліотечної системи. Наприклад, у Львові об'єднується дитяча та доросла система та приєднуються ще й прилеглі громади. Також йдеться про те, що кожна бібліотека має свою особистість, свій напрямок», - каже директорка.


У свою чергу директорка Центральної міської бібліотеки для дітей імені Шури Кобера та Віті Хоменко Таїсія Бєлібова вважає, що об'єднання дитячих та дорослих бібліотек недоречне, установи мають існувати відокремлено. За її словами, таку ж думку поділяють відвідувачі бібліотеки.


«Треба враховувати, що нинішні діти – це діти війни. Дитячі бібліотеки – це і інклюзивні майданчики, і майданчики для дітей-переселенців. І підхід до роботи, спілкування з дорослими читачами та дітьми – різні. Я знаю, що батькам ця ініціатива не подобається. Вони вважають, що ці заклади мають бути самостійними. До мене зверталися батьки, і зараз на стадії підготовки знаходиться петиція на сайт Президента України з вимогою зберегти окремо дорослі та дитячі бібліотеки», - розповідає бібліотекар.


Таїсія Бєлібова вважає, що депутати при ухваленні рішення мають керуватися думкою безпосередньо користувачів бібліотек.


«Здійснювати таку оптимізацію — не на часі. Оскільки зараз діє в країні військовий стан, громадські обговорення не можна організовувати, але треба поцікавитися думкою не лише депутатів, чиновників, а й містян: чи потрібно їм це і що вони хочуть», — каже директорка дитячої бібліотеки.


Станом на 24 січня 2023 року Центральна міська бібліотека імені Марка Кропивницького налічує 21 філію та три бібліотечні пункти.


«Після реорганізації буде певне злиття із системою дитячих бібліотек Миколаєва. Утворюється понад 20, можливо 23 філії оновленої мережі. Оптимізація не повинна вплинути на робочі кадри», - каже Інга Хоржевська.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: