Жителям Снігурівки поки не рекомендують повертатися

Текст
меньший

Снігурівка, де тривали запеклі протистояння за нашу свободу, нарешті підконтрольна Україні.


Ворога звідти з боями вибили на Схід, але повертатися до Снігурівки місцевим поки що зарано. Крім постійних звуків вибухів, земля сильно забруднена вибухівкою та боєприпасами.


Про це пише ТСН.


На пунктах пропуску до деокупованої Снігурівки цивільних не пускають. Росіяни тут залишили багато вибухівки.


Розмінують території фахівці ДСНС. Ось так, із металошукачами обстежують кожен метр землі.


Ходять один за одним, стопами. Після окупації тут чимало згарищ, а серед куп металобрухту є міни, рештки боєприпасів, патрони. Можуть бути і спеціально залишені ворогом розтяжки.


На колінах хлопці обстежують місцевий цвинтар. По центру — майорить пошарпаний український прапор, тут падали російські касетні боєприпаси.


Залізяк так багато, що водночас і щодня тут працюють 7 піротехнічних підрозділів: з Одеської, Кіровоградської, Черкаської та Миколаївської областей. Також – центр швидкого реагування.


Усі виявлені боєприпаси під час роботи транспортуються у безпечне місце для подальшого знищення. Боєприпаси, що не підлягають транспортуванню, знищуються на місці.


Робота – ризикована та небезпечна. У ДСНС повідомляють — під час розмінування загинув піротехнік із Одещини Святослав Додон.


Йому було 30, вибухнув на міні. Ще один піротехнік отримав поранення. І навіть незважаючи на втрати та неймовірний ризик розмінування звільнених територій не зупиняються: протитанкові та протипіхотні міни, патрони, мінометні та артилерійські снаряди, ракети РПГ. А ще – авіабомби. Загалом тут уже виявили понад 1000 небезпечних предметів, і це лише з 21 гектара площі.


Незважаючи на визволення Снігурівки та її околиць — повертатися місцевим поки що не радять — зарано.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: