ЗСУ відбивають села на Миколаївщині – вони наближаються до Херсонщини

Текст
меньший

На півдні Херсонської та Миколаївської областей України просування ЗСУ не є таким активним, як у Харківській області. Після 29 серпня українські військові максимально наблизилися до Олександрівки на Херсонщині. Про це пише Радіо Свобода.


Активні бої за Олександрівку на Херсонщині тривали ще з квітня. Про те, що окупаційні війська стягнули до села значні сили, розповів командир роти 28-ї бригади ЗСУ.


«Завдання стояло зайти до населеного пункту Олександрівка, де зіткнулися з російськими військами. Не з простими, а саме зі фахівцями. Що артилерія їхня сильна, що піхота, танкісти. Ключові бої йшли за Олександрівку. Перша історія почалася, коли хотіли обійти Олександрівку і натрапили на купу танків та БМП, відійти було важко, але ми таки відійшли. Потрапили до оточення», – згадує командир роти 28-ї бригади ЗСУ Сергій Ткачук.


Тоді з оточення, за словами Сергія Ткачука, він вивів 20 людей. 28-й бригаді вдалося евакуювати своїх поранених.


На Миколаївщині ЗСУ беруть під контроль село Солдатське, ще на північ від українських військових відвойовують села Любомировку та Шмідтове, наближаються до селища Тернові Поди.


Видання The Washington Post повідомило, що верифікувало відео з селища Тернові Поди в Миколаївській області. На кадрах нібито стрілянину на Humvee (американський армійський вантажний фургон – ред.) із кулемета Browning M2 калібру 50 мм веде американський доброволець Пол Сміт.

Окупованими залишаються місто Снігурівка на Миколаївщині та села навколо. Родині Віталія Хижняка із села Новопетрівка, яке знаходиться за дев'ять кілометрів від Снігурівки, вдалося вирватися з окупації.


«Перевертали всі, шукали «нациків». Де не відчиняли, вони вибивали всі вікна, кожну хату дивилися. Потім сказали, що село захоплене, вихід за село – розстріл, пересуватися селом можна тільки з білими пов'язками на рукаві, щоб була біла пов'язка і велосипедом. На машинах чи будь-якому іншому транспорті їздити заборонено», – розповів Віталій Хижняк.


Російські військові дозволяли виїжджати з Новопетрівки лише через Крим, каже Віталій. За його словами, він був свідком мародерства та військових злочинів окупаційних військ.


«У нас на вулиці, на краю вулиці двох сусідів розстріляли. Увечері близько 11 години почули постріли, а вранці вийшли, а вони лежать посеред двору, виходить, розстріляні. За що їх розстріляли – ніхто не знає. Приходили, всі перевіряли, бо за їхніми позиціями прилітали, і вони всіх людей перевіряли, хто здає позиції із села нашим хлопцям, бо прицільно давали їм прикурити, – згадує Віталій Хижняк.


Від звільнених ЗСУ територій до окупованого Херсонщини близько 40 кілометрів. Журналіст із Херсона Рустам Авдєєв виїхав із міста наприкінці серпня. Розповідає, як змінилися настрої у Херсоні після початку контрнаступу української армії.


З Херсона, за словами Рустама, виїхали родини російських воєначальників та силовиків.


З Херсона, за словами Рустама, виїхали родини російських воєначальників та силовиків.


«Один із показників, що з міста вже виїхали дружини військових та ФСБшників. Їх уже нема. У червні-липні їх було багато, вони були всюди, гуляли парками, були в магазинах. Їх легко було дізнатись, бо вони виглядають ненатурально для Херсона. У Херсоні в спеку ніхто не ходить у довгих сукнях, вбраннях таких. Їх дуже легко було впізнати», – розповідає Рустам Авдєєв.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: