За отримання російського паспорта садитимуть на 15 років

Текст
меньший

Законопроект про кримінальну відповідальність за отримання російського паспорта узгоджено на урядовій нараді. Українські держслужбовці можуть одержати до 15 років позбавлення волі. Про це повідомляє віце-прем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Суть проекту така:

Якщо держслужбовець одержав ворожий паспорт, отримає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

За пропаганду ворожого громадянства передбачається позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Примус громадян України до отримання російського паспорта тягне за собою позбавлення волі строком від восьми до 12 років.

Від восьми до 12 років позбавлення волі за створення умов, у яких неотримання російського паспорта знижуватиме громадянина України у правах або іншим чином ставитиме у невигідне становище. Тобто, тут йдеться про непрямий примус.

"Ці нововведення спрямовані проти держслужбовців із ворожими паспортами та проти тих, хто прямо або опосередковано сприяє російській паспортизації. Інших осіб цей законопроект не стосується", - додала вона.

За словами віце-прем'єр-міністра, норми нового закону спрямовані, насамперед, на покарання організаторів ворожої паспортизації та їх поплічників. У тому числі, покаранню підлягають російські громадяни, які займалися незаконною паспортизацією на території України.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: