Україна приєдналась до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО

Текст
меньший
16 травня, в штаб-квартирі Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) у Таллінні офіційно піднято Державний прапор України. Це відзначає офіційне приєднання України до CCDCOE зі статусом країни-контрибутора

Членство в CCDCOE дозволить оперативно обмінюватись інформацією щодо виявлення та протидії сучасним кіберзагрозам, відпрацьовувати навички спільного реагування на кібератаки, проводити спільні операції оборони і стримування у кіберпросторі, а також брати участь у формуванні стратегічних підходів та вироблення нових політик у сфері кібербезпеки та кібероборони на міжнародному рівні. Україна отримає доступ до передових технологій та провідних досліджень, які проводяться CCDCOE. Про це повідомив генштаб. У 15-ту річницю Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) підняв прапори Ісландії, Ірландії, Японії та України у своїй штаб-квартирі в Таллінні, вітаючи чотирьох нових країн-членів родини кіберзахисту CCDCOE.

- Я щиро вдячний, що Ісландія, Ірландія, Японія та Україна вирішили приєднатися до нас. Ми раді, що країни-однодумці діляться кібернетичними знаннями та методами систематичної боротьби з кібератаками. Наша мета полягає в тому, щоб сприяти розширенню співпраці та отримати переваги цієї великомасштабної коаліції за допомогою досліджень, навчання та навчань, – сказав директор Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО Март Нурма.
- По-перше, я хотів би привітати Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО. За останні 15 років CCDCOE перетворився з невеликої групи експертів у найбільший центр передового досвіду НАТО. По-друге, ми тепло вітаємо нових членів, кожен з яких додасть високо оцінених ноу-хау до роботи CCDCOE. Ми особливо раді бачити Україну тут з нами – це дає унікальну можливість одночасно внести свій внесок у захист України в жорстокій війні росії та вчитися на полі кібербою для покращення кібербезпеки всіх учасників, – сказав Міністр оборони Естонії Ханно Певкур.
Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна сказав, що CCDCOE зарекомендував себе у багатьох міжнародних проєктах за ці роки – від навчань з кіберзахисту Locked Shields до щорічної конференції CCDCOE CyCon.
- Центр може особливо пишатися Талліннським посібником, оскільки він служив основою для дотримання міжнародного права в кіберпросторі протягом понад 10 років», — сказав Цахкна. - Я бажаю CCDCOE довгих успіхів із його новими членами, тому що разом ми сильніші.
Ці країни мають тривалу та плідну співпрацю та співпрацю з CCDCOE, і стати повноправними членами було наступним логічним кроком. Надзвичайна та повноважна Пані Посол України в Естонській Республіці Її Високоповажність Мар’яна Беца:
- Сьогодні відбулася знакова подія для України та для відносин нашої держави з Північноатлантичним Альянсом – у штаб-квартирі Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО офіційно піднято Державний прапор України, що відзначає офіційний вступ України до Об’єднаного центр передових технологій з кібероборони НАТО. Я глибоко переконана, що участь України в CCDCOE посилить обмін досвідом у сфері кібербезпеки між Україною та країнами-членами НАТО CCDCOE і стане важливим кроком на шляху вступу України до НАТО. У світлі триваючої військової агресії росії та гібридної війни, що ведеться проти нашої країни, приєднання України до CCDCOE ще більше посилить кіберспроможність нашої країни. Я хотіла би висловити подяку країнам-спонсорам CCDCOE за запрошення України. Я також висловлюю особливу подяку Естонській Республіці як країні-господарці за її підтримку та допомогу на шляху до НАТО CCDCOE!
Державний міністр Ірландії у справах Європи та оборони Пітер Берк:
- Членство Ірландії в цій організації, а також співпраця та знання, отримані в результаті цього, є важливою частиною нашого розвитку потенціалу кібербезпеки. І у світі, і в кіберпросторі за ці чотири роки сталося багато. Ми стали свідками брутального та неспровокованого акту агресії росії проти України. Ближче до дому ми побачили наслідки кібератак в Ірландії, зокрема атаку на нашу службу охорони здоров’я у 2021 році. Простіше кажучи, наш світ змінюється таким чином, що лише посилює потребу працювати разом з нашими друзями.
Надзвичайний та повноважний Пан Посол Ісландії в Естонській Республіці, Його Високоповажність Гаральд Аспелунд:
- Зміцнення кіберстійкості, безпеки та оборони є одним із ключових пріоритетів Ісландії, і я радий, що як члени цієї спільноти знань ми зможемо навчатися та робити свій внесок у нашу колективну безпеку.
Тимчасовий повірений у справах Посольства Японії Сакаі Юкі оголосив повідомлення від Міністра оборони Японії Ясукадзу Хамади:
- Для Японії посилення можливостей реагування в кіберсфері є одним із головних пріоритетів. Будучи членом CCDCOE, Японія продовжуватиме робити необхідні внески, далі зміцнюватиме співпрацю в кіберсфері з НАТО та країнами-однодумицями, підтримуватиме та захищатиме міжнародний порядок, заснований на універсальних цінностях і міжнародному праві.
- Це історичний день для нашої держави, та, безумовно, важливий крок на шляху вступу України до НАТО. Членство у CCDCOE дозволить нам ефективніше взаємодіяти на міжнародній арені у сфері кібербезпеки та кібероборони, а також обмінюватися досвідом з країнами-членами Центру. Адже сьогодні Україна на передовій світової кібервійни, яку рф веде проти нас, країн Європи та інших демократичних держав. І ми маємо мобілізувати усі необхідні ресурси, об’єднати сили і засоби для того щоб разом раз і назавжди дати відсічі ворогу, – зазначив Секретар Рада національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.
Окрім церемонії підняття прапора, Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО святкує своє 15-річчя. CCDCOE було створено 14 травня 2008 року за ініціативою Німеччини, Італії, Естонії, Латвії, Литви, Словацької Республіки та Іспанії. На сьогодні до CCDCOE входять 39 країн. Основна мета Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО — забезпечити безпрецедентну міждисциплінарну майстерність у дослідженнях, навчанні та навчаннях у сфері кіберзахисту в різних критичних областях, включно з технологіями, стратегією, операціями та правом. Як великий центр, акредитований НАТО, Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО відіграє важливу роль у підтримці як країн-членів, так і НАТО.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: