Британія готується передати Україні ракети дальністю 300 км - The Washington Post

Текст
меньший
Великобританія підштовхує адміністрацію Байдена до надання Україні зброї, яка може досягати територій, контрольованих Росією

Британія, яка пишалася тим, що випередила своїх західних союзників у впровадженні нових систем зброї в Україну, тепер, схоже, готова надіслати Києву ракети великої дальності, у яких адміністрація Байдена давно відмовляла. Пише The Washington Post. У повідомленні про закупівлю, опублікованому 2 травня очолюваним Великобританією Міжнародним фондом для України, групою країн Північної Європи, яка створила механізм відправки зброї на поле бою, Міністерство оборони Сполученого Королівства попросило «висловити зацікавленість» у наданні Україні здатності наносити удари на дальність до 300 кілометрів або майже 200 миль. У повідомленні просили відповісти протягом трьох днів. За словами британського чиновника, який відмовився підтвердити тип, час або кількість озброєння, яке розглядається, остаточного рішення не прийнято. Але це повідомлення є суттєвим кроком до того, щоб Великобританія сама постачала такі боєприпаси, а запитувані характеристики та можливості майже відповідають крилатим ракетам Storm Shadow повітряного базування. Україна давно просила західні країни про ракети більшого радіусу дії, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, дозволяючи її силам націлюватися на російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива глибоко в Криму та на контрольованій Росією території на сході країни. Оскільки Київ готується розпочати великий контрнаступ протягом наступних кількох тижнів, здатність завдати удару далеко за лінією фронту Росії допоможе розчистити шлях для наземного наступу за допомогою танків і піхоти. Storm Shadows можна встановлювати на українські реактивні літаки радянського виробництва та досягати території Росії. Київ давно прагнув отримати таку можливість і намагався пом'якшити побоювання Заходу щодо ескалації, обіцяючи, що утримуватиметься від використання донорської зброї під час таких атак.

- Якби ми могли завдати удару на відстані до 300 кілометрів, російська армія не змогла б забезпечити захист і повинна була б програти, — заявив міністр оборони України Олексій Резніков Європейському Союзу на початку цього року. - Україна готова надати будь-які гарантії, що ваша зброя не буде задіяна для ударів по території Росії.
Москва звинуватила Київ у тому, що він пристосував безпілотники для використання на великі відстані під час спорадичних атак усередині Росії. Київ не взяв на себе відповідальність за жодну з атак, але заявив про своє право вражати внутрішні російські цілі зі своєї зброї. Побоювання, що Україна буде запускати ракети по цілях у Росії, є основною причиною, чому адміністрація США неодноразово відхиляла прохання України постачати боєприпаси великої дальності. Сполучені Штати надали високоточні ракетні системи залпового вогню, у тому числі високомобільну артилерійську ракетну систему, або HIMARS, але лише з боєприпасами, радіус дії яких обмежений приблизно 50 милями. У пакеті озброєнь, оголошеному на початку цього року, Пентагон заявив, що надішле Україні бомби малого діаметра наземного базування (GLSDB) з подвійною дальністю дії. Їх також можуть звільнити з HIMARS, але поставка очікується не раніше кінця цього року. HIMARS також має можливість стріляти армійською тактичною ракетною системою, або ATACMS, боєприпасом із радіусом дії, рівним 300 кілометрам Storm Shadow. Але адміністрація Байдена неодноразово відхиляла українські звернення щодо цієї зброї, а представники Пентагону, окрім побоювань ескалації конфлікту, посилалися на нестачу в арсеналах США. Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак спростував розмови серед українських благодійників про те, що їхні запаси вичерпані.
- Якщо в цьому конфлікті є момент, який ми можемо змінити, чому б не скористатися ним? Чого ми чекаємо? – запитав він європейських союзників на Мюнхенській конференції з безпеки в лютому. - Яке призначення цих запасів? Якщо зброя принижує російські збройні сили, це підвищує нашу безпеку.
За кілька тижнів до цих заяв, згідно з файлом, про який раніше не повідомлялося, серед секретних документів США, які просочилися в Інтернет через платформу обміну повідомленнями Discord, розвідка США підтвердила, що Британія має намір надіслати в Україну невизначену кількість ракет Storm Shadow разом із британським персоналом для допомоги у націлюванні.
- Сполучене Королівство стане першою країною, яка надасть Україні зброю великої дальності, – сказав Сунак у своїй мюнхенській промові.
У середині січня Великобританія прорвала небажання союзників відправляти важкі танки в Україну, оголосивши в односторонньому порядку, що надішле 14 танків Challenger британського виробництва. Сполучені Штати, Німеччина та інші країни Європи зрештою наслідували їхній приклад, пообіцявши надіслати свою власну важку броню. Хоча політика США залишається незмінною, офіційні особи Пентагону не висловили жодного занепокоєння, коли їх запитали про перспективу надсилання Великобританією ракет великої дальності в Україну.
- Кожна країна приймає власні суверенні рішення щодо того, які типи допомоги у сфері безпеки та яке обладнання вони надають, — сказав прес-секретар Пентагону Бриг. Генерал Патрік Райдер. - Ми високо оцінюємо значну підтримку, яку надають Україні союзники та партнери з усього світу, включаючи Великобританію.
Американські законодавці обох партій, які підтримують агресивну позицію, неодноразово закликали адміністрацію надати Україні ATACMS і F-16. У заяві, опублікованій після того, як наприкінці січня Німеччина та Сполучені Штати оголосили про те, що вони також надішлють танки, сенатори-демократи Річард Блюменталь (Коннектикут) і Шелдон Вайтхаус (Р.І.), а також республіканець Ліндсі О. Грем (Південна Кароліна) закликав «адміністрацію Байдена та наших союзників посилати більше далекобійної артилерії, такої як ATACMS і винищувачі».
- Я давно наполягав на більшій радіусі дії, наприклад, на ATACMS, — сказав два тижні тому в Інституті Гудзона представник Джейсон Кроу (D-Colo.), військовий ветеран, який служив в Іраку. - Я думаю, що настав час це зробити. Ми бачимо все менше і менше розмов про ескалацію», оскільки президент Росії Володимир Путін перетнув «кожну червону лінію», — сказав Кроу.
- Українці зарекомендували себе як відповідальні партнери» і «мають усі стимули» дотримуватися обмежень на використання зброї великої дальності, щоб не втратити підтримку Заходу.
Відстань між підконтрольною Україні територією та Севастополем, найбільшим містом Криму та штабом російського Чорноморського флоту, знаходиться в радіусі Storm Shadow, який спочатку був розроблений як англо-французький проект на початку 1990-х років і проводиться в арсенали ряду країн Європи і Перської затоки. Використовувався Британією в Іраку в 2003 році, а також Британією, Францією та Італією в Лівії в 2011 році, він був адаптований для встановлення на ряді різних літаків.
- Озброєння дозволить київським силам застосувати тактику, яка вже використовується Росією, яка запускає «крилаті ракети [з літаків] всередині їхньої території, щоб бути поза межами української протиповітряної оборони, – сказав Марк Канчіан, старший радник Центру стратегічних і міжнародних Вивчає програму міжнародної безпеки, яка спеціалізується на системах озброєнь, які використовувалися під час війни в Україні.
- Все, що вам потрібно зробити, це дати йому десятизначні координати, — сказав Канчіан про націлювання ракети. - Тобі більше нічого не потрібно робити.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: