Уряд схвалив проєкт закону, який запускає корпоративну реформу Оператора газотранспортних систем України

Текст
меньший

Кабінет Міністрів схвалив підготовлений Міністерством енергетики проєкт Закону України «Про заходи щодо корпоративної реформи оператора газотранспортної системи України», який удосконалює модель корпоративного управління ОГТСУ. Документ розроблений з метою забезпечити виконання Меморандуму про взаєморозуміння від 16 січня 2023 року, укладеного між Україною та Європейським Союзом. Повідомляє Міністерство енергетики України. За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, діюча модель роботи Оператора не відповідає Керівним принципам Організації економічного співробітництва та розвитку щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності.

- Цей документ спрямований на усунення складної системи управління підприємствами газотранспортної системи України, з урахуванням Керівних принципів Організації економічного співробітництва та розвитку щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності. Корпоративна реформа Оператора ГТС посилить ефективність компанії та надасть їй нового пошвтовху для розвитку, - зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.
Корпоративна реформа ОГТСУ розпочата з метою застосування кращих практик корпоративного управління у системному операторі за сприяння Світового банку, Секретаріату Енергетичного Співтовариства, а також за участі НКРЕКП та Мінекономіки. Усіма зацікавленими сторонами досягнуто концептуального підходу до корпоративної реформи: єдина компанія із 100 % статутного капіталу у володінні держави в особі уповноваженого органу – Міненерго. Схвалений проєкт Закону запроваджує удосконалену модель корпоративного управління оператора газотранспортної системи шляхом приєднання до нього АТ «МГУ» і пропонує нову модель: Міненерго – Оператор ГТС (з незалежною наглядовою радою та колегіальним виконавчим органом).

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: