Житель деокупованого села на Миколаївщині розповів, як потрапив у полон до росіян

Текст
меньший

Житель деокупованого села Центральне у Баштанському районі Володимир Шапка з початку повномасштабної війни допомагав місцевим мешканцям виїхати з окупованої території. За це чоловік потрапив у полон до росіян, де його катували. У полоні він пробув тиждень.


Про це Володимир Шапка розповів Суспільному.


В окупації село Центральне було близько восьми місяців. Сили оборони визволили населений пункт 10 листопада.


Поки Володимир був у полоні, російські військові приходили з обшуком у його будинок. Чоловік побачив безлад після повернення з полону. Станом на 25 листопада чоловік мешкає в іншому місці.


«Я не знаю, що взагалі шукали. Думали, що у нас якісь записи є, я так гадаю. Сина фотографії усі забрали, зятя, де вони з автоматами, усі такі фотографії, медалі його забрали, документи усі його», - розповів чоловік.

Коли окупували Херсон, каже Володимир, стало зрозуміло, що треба вивозити жінок та дітей.


«Зі всіх сіл, хто не приїжджав, ми нікому не відмовляли. О п'ятій ранку підйом, в обід приїхали додому, відпочили, поїли, поїхали. Було п'ять, сім може і вісім ходок», – розповів Володимир.


На російських блокпостах неодноразово зупиняли, запитували. Потім окупанти приїхали додому.


«Повезли туди, роздягли на греблі, розірвали одяг, мене привезли туди у трусах. Пускали собак, коли катували, потім лили воду, годували нас горохом. Потім пощастило, я не знаю куди, там теж питали, підключили 220 вольт. Я думав, хтось із людей прийде говорити зі мною. Струм просто на дроти включили, підключили і все. Мене трясе, запитують: «Скажи сина номер, як передавав дані?», на кшталт наших СБУ-шників» , - розповів чоловік.

У полоні Володимира із його кумом протримали тиждень. Намагалися, каже, двічі на день. Потім відпустили. Додому, до Центрального, чоловіки добиралися два дні.


«Ми вже знали, що були у Каховці, на перекачній станції, нас тримали у боксах, де фарба зберігалася, де машина, те, що я бачив. Там стояли грати, склоблоки, там був канал і гули насоси. Як ми зрозуміли, ми були у Каховці, коли до Криму воду гойдали», - сказав Володимир.


Якби знав заздалегідь, що катуватимуть, все одно допомагав би місцевим та ЗСУ, каже Володимир.


«Звичайно, у мене син АТОшник, зять АТОшник та сват АТОшник», - сказав чоловік.


Станом на 25 листопада чоловік чекає на зустріч із сім'єю, вивезеною із села на початку повномасштабної війни.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: