В одній із громад Миколаївщини через росіян більше немає ні одного навчального закладу

Текст
меньший

До складу Первомайської громади у Миколаївському районі входять 11 населених пунктів. Громада донедавна перебувала під майже щоденними обстрілами російських військ. Тут армія Росії зруйнувала 13 навчальних закладів, неушкоджених – не лишилося.


Як виглядають навчальні заклади та чи є перспективи їхнього відновлення, розповіла начальниця відділу освіти Первомайської селищної ради Ірина Лукашевич, передає Суспільне.


Серед зруйнованих навчальних закладів громади Костянтинівська гімназія. Тут навчалися понад 50 учнів, а на першому поверсі розташовувався дитячий садок. Заклад був центром села, каже Ірина Лукашевич, тут місцеві жителі збиралися на свята, зустрічалися, щоби обговорити різні питання.


"Я впевнена, що ми її відновимо і вона стане ще кращою, якщо повернуться діти. Попереду зима, йдуть дощі. Ще й ця плита впала (перекриття між поверхами – ред.). Освітні заклади не захищені від снігу, від дощу, від такої погоди. Усі зусилля ми, звичайно, прикладаємо та хочемо зберегти те, що можна зберегти", - розповіла Ірина Лукашевич.


Також обстрілами зруйновано Першотравневий ліцей. Тут навчалось 460 дітей. За словами Ірини Лукашевич, учням нікуди повертатися – більшість будинків у селищі також зруйновано.


Буквально 10-го листопада наша громада вийшла з території бойових дій, але в деяких закладах починають прибирати, забивати вікна. Там, де щось можна зберегти, ми зберігаємо. Ми сподіваємося, що освіта повернеться саме сюди, до центру. Першотравневе вважалося центром громади і тут налічувалося найбільше дітей”, - розповіла Ірина Лукашевич.


З деяких навчальних закладів у громаді російські війська винесли техніку та обладнання, також там росіяни облаштовували місця дислокації.


"У Білозерському навчальному закладі, наприклад, знаходилися окупанти, там було винесено абсолютно все", - розповіла Ірина Лукашевич.


За її словами, станом на 3 грудня громада потребує матеріалів, щоб накрити будівлі навчальних закладів та захистити їх від дощу та снігу. Без допомоги навчальні заклади зберегти не вдасться, каже чиновник.


"Ми звертаємося до всіх організацій за допомогою. Ми хочемо в зимовий період просто накрити, позакривати все, що можна, щоб навесні, коли буде можливість, все ремонтувати. Щоб все ж таки щось залишилося", - сказала Ірина Лукашевич.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: