У Миколаєві визначили найяскравіших «зірок культури»

Текст
меньший

9 листопада – професійне свято працівників культури та майстрів народного мистецтва України. З цієї нагоди традиційно для нашого міста щорічно, на початку листопада, оголошуються імена найяскравіших діячів культури, які стали володарями Почесної відзнаки «Зірка культури міста Миколаєва».


Про це повідомляється на сайті управління культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.


Проєкт був ініційований управлінням у 2017-му році з метою відзначити вагомий внесок працівників галузі у розвиток і популяризацію культури та традицій рідного міста.


Рішенням Художньої ради при управлінні з культури та охорони культурної спадщини, засідання якої відбулося 18 жовтня 2022 року, за талант та самобутність, а також активну творчу діяльність в умовах війни Почесну відзнаку «Зірка культури міста Миколаєва» у 2022 році отримують:

Військовий оркестр 406-ї окремої артилерійської бригади ім. генерал-хорунжого Олексія Алмазова Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Начальник оркестру – військовий диригент Миколаївського гарнізону майор Віталій Мацюк. Колектив – активний учасник усіх гарнізонних заходів міста Миколаєва та військових парадів до Дня незалежності України. Знаковою місією для музикантів стали свого часу численні творчі виїзди до зони ООС у Донецькій та Луганській областях: на лінії розмежування пройшло понад 50 концертних програм оркестру, які підтримують бойовий дух та надають сили нашим захисникам.

Колектив Дитячої музичної школи № 2 м. Миколаєва. Заклад був заснований у Миколаєві ще 1955 року. За роки функціонування в ДМШ №2 сформувався досвідчений високопрофесійний творчий колектив викладачів-однодумців, здатних вийти за рамки стандартів у вихованні талановитої молоді, досягаючи справжньої музичної майстерності навіть у початківців. У важкий воєнний час численні вихованці школи, титуловані перемогами у найпрестижніших міжнародних конкурсах, виїхавши вимушено з батьками за кордон, беруть активну участь у благодійних концертах на підтримку України, запалюючи своїми виступами найкращі концертні зали Франції, Швеції, Німеччини, Польщі, Литви та інших країн зарубіжжя.

Катя Лелека (Катерина Сулименко) – автор та композитор, засновник та керівник зразкової вокальної студії «Талант» Миколаївського міського палацу культури «Молодіжний». За плечима талановитого музиканта 9 років плідної роботи із обдарованими дітьми. Натхненна молода наставниця радіє кожній перемозі своїх вихованців, які були учасниками відомих в Україні музичних та телепроєктів: «Чорноморські ігри», «Х-фактор», «Голос країни». Навіть зараз, у воєнний час, Катя та її учні між повітряними тривогами записують нові пісні, знімають на телефон «кліпи», намагаючись встигати до комендантської години.
Творча команда музичного клубу «Рок-хата» на чолі з Віктором Жевнером. До війни музиканти клубу ініціювали та проводили у нашому місті рок-фестивалі, допомагали особливим діткам, організовували зустрічі з яскравими особистостями, а сам заклад був і залишається гостинною гаванню для сердець, закоханих у рок. У воєнний час «Рок-хата», маючи вдале розташування, працює без перерв, ставши на довгі місяці єдиним місцем, де живуть концерти. Місцеві рокери з гурту «Крила» Геннадій Гримов, Сергій Чепеленко, Дмитро Скороходов дали старт музичним зустрічам в укритті, а потім їх підтримали і музиканти з Миколаївської обласної філармонії, гарнізонного оркестру… Зібрані під час концертів кошти передаються на потреби захисникам.
Світлана Чебанова – художник-графік, ілюстратор. Вона відома багатьом миколаївцям завдяки серії листівок «Миколаїв патріотичний» із зображенням знакових споруд міста. Вони стали візитівкою українського Миколаєва, яку містяни охоче беруть із собою в подорожі, дарують рідним та друзям. На довготривалий флешмоб перетворилася традиція надсилати Світлані фотопривіт із листівкою з різних міст України та далекого зарубіжжя. Так виник проєкт Globe Mykolayiv, про який режисер Євген Цимбалюк створив фільм Card from heart. З моменту появи першої листівки у 2015 році всі кошти від їх продажу автор віддає на благодійність, підтримуючи наших захисників.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: