Організатори Євробачення не дозволили Зеленському виступити зі зверненням

Текст
меньший
Куратори конкурсу вважають, що поява Президента України може політизувати конкурс

Власники the Eurovision song contest відхилили прохання Володимира Зеленського записати відеозвернення до фіналу Євробачення у суботу 13 травня в Ліверпулі. Президент України сподівався закликати світову аудиторію конкурсу, яка складає близько 160 мільйонів людей, продовжувати підтримувати нашу країну у війні з Росією. Про це повідомляє The Guardian. Європейська мовна спілка (EBU) – альянс із понад 100 мовників, які спостерігають за конкурсом – стурбована тим, що поява Зеленського може політизувати подію.

- Пісенний конкурс Євробачення — це міжнародне розважальне шоу, яке керується суворими правилами та принципами, які були встановлені з моменту його створення. У рамках цього одним із наріжних каменів конкурсу є неполітичний характер заходу. Цей принцип забороняє можливість робити політичні чи подібні заяви в рамках конкурсу, - сказав Times представник EBU.

- Прохання пана Зеленського звернутись до глядачів на пісенному конкурсі «Євробачення», незважаючи на те, що воно зроблено з похвальними намірами, на жаль, не може бути задоволено, оскільки це суперечило б правилам заходу, - додав він.

Прес-секретар додав, що цього тижня у двох півфіналах та фіналі конкурсу – 11 українських артистів, у тому числі минулорічні переможці Kalush Orchestra.

- Крім того, 37 локацій по всій Україні будуть представлені в коротких фільмах-листівках, які представляють кожного з артистів-учасників перед тим, як вони вийдуть на сцену. Ми віримо, що це найкращий спосіб відобразити та відсвяткувати перемогу України на пісенному конкурсі Євробачення та показати, що нас об’єднує музика у ці важкі часи, - розповіли представники Євробачення.

BBC, цьогорічний господар пісенного конкурсу, входить до числа мовників, які є членами EBU, але рішення приймає сам орган.

Зеленського не вперше не пускають з відеозверненням на великих розважальних і спортивних заходах.

Кажуть, що запит виступити на церемонії вручення премії «Оскар» у березні було відхилено другий рік поспіль, виключенням став кінофестиваль в Торонто у вересні.

Повідомлялося, що ФІФА відхилила запит Зеленського поділитися посланням миру у всьому світі перед початком фіналу Чемпіонату світу з футболу в Катарі в грудні минулого року.

Леді Стоуелл, голова Комітету лордів із комунікацій і цифрових технологій і колишній керівник відділу корпоративних справ BBC, сказала, що українському президенту слід дозволити виступити на Євробаченні.

- Це неправильне рішення — позбавити його можливості виступити на тій підставі, що вони не підтримують політичні заяви, — сказала вона Times. — Це неприйнятно.

Український національний мовник UA: PBC заявив у жовтні, що не зміг прийняти 67-й випуск пісенного конкурсу з міркувань безпеки через російське вторгнення.

EBU звернулася до BBC з проханням провести конкурс після того, як Велика Британія посіла друге місце минулого року з фільмом Сема Райдера Space Man.

Поділитися:
Telegram
Viber
  • Читайте також: